Waarom is Ethiopië zo bijzonder?

Zodra je tegen mensen in je omgeving vertelt dat je naar Ethiopië gaat, omdat het al lang op je bucketlist staat, krijg je vaak veel vragen. ‘Is Ethiopië wel veilig?’ ‘Kun je daar überhaupt wel reizen?’ ‘Waar slaap je dan in Ethiopië?’ Uit zulke vragen blijkt al wel dat veel mensen niet weten dat Ethiopië één van de meest bijzondere vakantiebestemmingen ter wereld is. Maar waarom is Ethiopië zo bijzonder?

Lees de 8 redenen waarom Ethiopië zo bijzonder is en waarom het op jouw bucketlist moet.

1. Danakil Depression & Erta Ale – heetste plek op aarde & een actieve vulkaan

De Danakil Depression klinkt misschien niet als een plek waar je graag naartoe gaat. Maar geloof me, dit is één van de meest bijzondere plekken die je ooit zult zien. Nergens anders op de wereld zie je een landschap als hier in het noorden van Ethiopië. Het lijkt op een maanlandschap, maar in werkelijkheid zijn het 3 tektonische aardplaten die samenkomen op dit punt. Overdag kan de temperatuur oplopen tot boven de 50 graden. En als je denkt dat het maanlandschap het enige bijzondere is in deze regio, dan heb je het mis. De actieve Erta Ale vulkaan is namelijk ook nog actief. Deze kun je bewonderen vanaf de rand van de krater. Waar in andere landen rijen toeristen achter een veiligheidshek zouden staan, kun je hier gewoon met je tenen op de rand naar beneden kijken. 

Ik zal wel eerlijk zijn, als je zonder georganiseerde reis gaat, is het lastig en tijdrovend om er te komen. Met een georganiseerde reis wordt deze trip je wel een stuk makkelijker gemaakt. Wil je wel in backpack style naar het noorden gaan, zorg dan dat je genoeg tijd uittrekt voor deze tip.

Erta Ale – de actieve vulkaan vanaf een afstand

2. Hiken in het Simien gebergte & de Blue Bale bergen

Als je van hiken houdt, dan zit je goed in Ethiopië. Het is namelijk een waar hikersparadijs! Het Simien gebergte en de Bale Mountains zijn de twee grootste bergketens in Ethiopië en leent zich uitstekend voor lange wandeltochten van 1 tot 14 dagen. In het Simien gebergte bevindt zich zelfs de vierde hoogste berg van Afrika; Ras Dashen Terara (4624 meter). Dit is in Ethiopië tevens het hoogste punt. Tijdens het hiken in het Simien gebergte kom je ongetwijfeld ook de Gelada bavianen tegen. 

Beiden natuurgebieden zijn geschikt voor reizigers die wel van een beetje uitdaging houden en op zoek zijn naar extreem mooie uitzichten. Tijdens je wandelingen word je continu verrast door verschillende soorten landschap, van hoge toppen, tot graanvelden en groene uitgestrekte plateaus.

De Gelada baboons

3. Landschap – je kijkt je ogen uit! 

Zoals hierboven genoemd, word je steeds gevoed met uitzichten als je gaat wandelen. Het mooie aan Ethiopië is, is dat je ook tijdens het verplaatsen van plek naar plek, je door de mooiste landschappen rijdt. Overal waar je bent, word je getriggerd om dagdromend uit je raam te kijken omdat er zóveel moois voorbij komt. Aangezien Ethiopië een enorm land is, zul je door verschillende gebieden rijden en waan je jezelf iedere dag in een ander land. Dat maakt de lange uren op de weg nooit saai.

Op weg naar Erta Ale – zulke uitzichten vervelen nooit

4. Reizen wordt steeds makkelijker

Ethiopië staat (nog) zeker niet in de top 5 landen van Afrika waar de meeste toeristen op af komen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er (nog) weinig toerisme is in dit land. Het land is er dus niet per se op aangewezen om hordes toeristen te vervoeren op de verharde weg. En dat hebben de Chinezen ook gezien! Op veel plekken zijn namelijk Chinezen aan het werk om verharde, nieuwe wegen aan te leggen. Dat maakt het reizen natuurlijk een stuk makkelijker, sneller en ook veiliger.

5. Ethiopië is een veilig land

Veel mensen in je omgeving denken er misschien anders over, maar Ethiopië behoort dat één van de meest veilige landen in Afrika. Tuurlijk, je moet altijd op je spullen letten en voorzichtig zijn als je op reis bent, en er zijn regio’s waarvan wordt afgeraden om te reizen (bijvoorbeeld de grenzen met Somalië). Maar over het algemeen is Ethiopië een veilig land.  Check voordat je gaat wel altijd even de website van Rijksoverheid.nl om te zien wat de laatste status is van het land. Edit: na het moment van schrijven, is het wel het één en ander gaande in Ethiopië

6. Je komt weinig toeristen tegen

Ondanks dat Ethiopië nog niet altijd en overal op toeristen ingesteld is (wat het reizen dus soms wat omslachtiger en lastig maakt), heb je dus vaak de mooiste plekken voor jezelf! In veel andere landen, sta je soms in de rij voor een foto of kun je niet genieten op een mooie bergtop omdat er zoveel andere toeristen om je heen staan. In Ethiopië kan dat zeker wel!

Tijdens het wandelen in het Simien Gebergte kun je urenlang alleen zijn

7. Ethiopië heeft veel historie en cultuur

Het bijzondere aan Ethiopië is dat het nooit gekoloniseerd is. Dit betekent dat ze het oudste, onafhankelijke land van Afrika zijn. 

Op veel plekken in Ethiopië kun je de rijke historie terug vinden of zien, in musea (vooral in Addis Abeba te vinden), of plaatsen zoals Gondar (wat overigens voor Addis Abeba de hoofdstad was van Ethiopië). Binnen een complex in Gondar kun je veel kastelen en gebouwen uit de 17e eeuw terug vinden. Het is wel aan te raden om hier een gids te nemen, zodat je ook daadwerkelijk weet wat er zich afspeelde zoveel jaar geleden. 

Naast de interessante historie, heeft Ethiopië ook een bijzondere cultuur. Dat begint al met het feit dat ze een eigen kalender en klok hebben. Er komen ook veel verschillende kledingstijlen voor en veel culturen en stammen leven naast elkaar.

Ook de koffie en koffie ceremonies spelen een hele belangrijke rol in het Ethiopische leven.

8. Er leven veel bijzondere stammen

In heel Ethiopië leven nog meer dan 80 soorten stammen. Als je ervoor kiest om naar het zuiden van Ethiopië te reizen, kom je ongetwijfeld verschillende soorten stammen tegen in Ethiopië. De Omo-vallei is een regio waar nog veel stammen leven. De rit naar deze vallei toe, is al een bijzondere ervaring op zich, omdat het een afgelegen deel van Ethiopië betreft. Het ligt heel geïsoleerd, maar de verschillende geologische kenmerken zorgen ervoor dat ook dit deel van Ethiopië voor altijd in je herinnering blijft. 

Als je ervoor kiest om naar het zuiden te reizen, leer je veel over de verschillende stammen en krijg je een kijkje in hun dagelijkse leven, wat ontzettend veel verschilt van ons leven. Dat maakt het juist zo bijzonder. 

Stammen in de Omo – Vallei

Natuurlijk kan ik door blijven praten over Ethiopië en zijn er nog veel meer redenen om direct een ticket naar Ethiopië te boeken. 

Uit bovenstaande redenen blijkt duidelijk waarom Ethiopië zo bijzonder is om naartoe te gaan. Het zou zonde zijn om dit land niet op jouw bucketlist te zetten! (Hier lees je hoe het op mijn bucketlist kwam). Als je wat anders dan anders, zou ik het aanraden om richting Ethiopië te vertrekken. Lees ook de blog over alle algemene tips voordat je vertrekt. Hierin staat alles benoemd waar je aan kunt denken voor vertrek.

Staat Ethiopië al bij jou op je bucketlist?

Meer tips lezen? Misschien vind je dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *