De leukste reisverhalen en boeken over Ethiopië

Heb jij plannen om naar Ethiopië te gaan? Wil jij jezelf meer in lezen in dit bijzondere land? Ben je gewoon benieuwd naar de geschiedenis en cultuur van Ethiopië? Of wil je fijne herinneringen ophalen aan dit land op het Afrikaanse continent? Lees hieronder dan enkele reviews van interessante boeken over Ethiopië. Deze boeken over Ethiopië mogen niet ontbreken in jouw koffer zodra jij het land binnen vliegt.

Ethiopië, betam konjo! – Ine Andreoli

Als je op zoek bent naar een boek, wat door iemand die is geschreven die Ethiopië goed kent, dan is dit het juiste boek voor jou. Het is een verhaal, geschreven uit eigen ervaring, maar met de juiste kennis over Ethiopië. Het makkelijk geschreven en informatief. Een mooi boek voor iedereen die nog op reis wil naar dit land, of er al geweest is. 

De schrijfster heeft Ethiopie al eens eerder bezocht, maar keert terug. Ze reist door noord en zuid. De plaatsen die bezocht worden zijn het Tanameer en het eiland Zeghe. Ook wordt Tis Isat bezocht, evenals de kastelen in Gondar. Ze spot de beroemde gelada baboon, de Walia Ibex en de Simienvos in het Simien Gebergte. Er wordt een bezoekje gebracht aan de Debre Birhan Selassie kerk en ook Aksum wordt niet overgeslagen, waar meerdere (on)bekende kerken bij de route horen. 

Dit boek laat jou meeleven in Ethiopië. Ook voorziet het jou van tips en neemt het je mee in de geschiedenis van dit bijzondere land. Daarnaast staat het boek vol met weetjes en beschrijvingen, net zoals reisroutes die handig kunnen zijn. 

Zoals bij velen, heeft Ethiopië een bijzonder plekje veroverd in het hart van Ine Andreoli. 

Before they pass away – Jimmy Nelson

Eigenlijk mag dit boek bij niemand in huis ontbreken. ‘Before they pass away’ gaat over de verschillende stammen, die met uitsterven worden bedreigd, vandaar ook de titel. Jimmy Nelson is afgereisd naar de meest afgelegen gebieden om deze mensen te fotograferen. De Mursi stam uit Ethiopië is ook vast gelegd met de meest krachtige beelden ooit.

Dit gehele boek staat vol met ontzettend krachtige, doordringende foto’s. Het is een genot om dit boek door te bladeren

Niet alleen de Mursi stam wordt vastgelegd. Maar liefst 19 andere stammen naast de Mursi stam worden gefotografeerd. Het is heerlijk boek om er eens in de zoveel tijd eens bij te pakken, of om als eyecatcher in jouw woonkamer te leggen. Het is een groot boek en beslaat meer dan 300 pagina’s. Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Ook dan ga je hiermee zeker slagen.

Te gast in Ethiopië – Ine Andreoli & Karin Anema

Ine Andreolie heeft meerdere boeken over Ethiopië geschreven, zo ook deze. In deze reisreportage wordt verslag gedaan van het indrukkende Simien gebergte, de mythische steden zoals Gondar, Lalibela en Aksum en worden de uitgestrekte vlaktes, maar ook de valleien bezocht. 

Dit boek laat de diversiteit van Ethiopië zien, wat ervoor zorgt dat je meegenomen wordt in de geschiedenis ervan. Ook de stammen komen uitgebreid aan bod. De Woito stammen, de Dorze (bekend van hun bijenkorf hutten) en de Murse stam, herkenbaar aan de grote schotels in hun lippen. 

Ook wordt het kleurrijke festival Timkat bezocht, waar de schrijfster bijzondere rituelen meemaakt.

Ethiopië staat bekend om de goede koffie. Het land verlaten zonder een bezoekje aan een traditionele koffieceremonie is dan ook eigenlijk uit den boze. Ine Andreoli en Karin Anema beschrijven hun heerlijke ervaring tijdens deze ceremonie. Als je geen koffie lust, dan lus je na dit verhaal vast wel!

Je wordt niet alleen meegenomen in de ervaringen van de schrijfster, want het boek heeft ook nog een informatieve tint. Het deel ‘reisinformatie’ voorziet je ook nog van andere boeken die je wellicht interesseren, evenals overige reisinformatie. Fijn om dit boek dus ook mee op reis te nemen.

Veertigduizend engelen – Jan Boonstra

Jan Boonstra: ‘Voor de feitjes hebben we reisgidsen, maar een reisverhaal is per definitie een subjectieve beleving.’

En zo is het hele boek ook opgebouwd. Iedere dag neemt hij je mee met zijn dagelijkse avonturen en de onderdompeling in de voor hem nog vreemde cultuur. Jan Boonstra schrijft met wat zelfspot en neemt je mee in de de ongelijkheid in de wereld. Deze ongelijkheid ontroert hem ontzettend, en dat laat hij je ook voelen. 

Jan is erg geïnteresseerd in ontmoetingen met de lokale bevolking. De mooie kleurenfoto’s in dit boek geven dit prachtig weer. En naar Ethiopië reizen zonder kennis te maken met de verschillende stammen, voelt toch als een gemis. Zeker na de beschreven ervaring door Jan.

Na het lezen van Veertigduizend engelen, is het zeker dat veel mensen Ethiopië op hun bucketlist zetten. Dit boek leest namelijk goed en makkelijk weg, en laat jou kennismaken met dit mooie land op het Afrikaanse continent. En als je Ethiopië al eens bezocht hebt, is het een aangename herinnering. 

Lonely Planet Ethiopië & Djibouti

Tot slot kan de Lonely Planet natuurlijk niet ontbreken als je nog naar Ethiopië wil. Dit informatieve boek helpt jou een heel eind op weg als je op reis gaat naar Ethiopië. Reisroutes, het klimaat, de geschiedenis, sportieve activiteiten zoals hiken, maar ook natuur en cultuur, plekken om te eten en te slapen, letterlijk alles staat genoemd in dit boek. Zoals je gewend bent van Lonely Planet is het boek voorzien van een aantal kleurenfoto’s. 

Als jij op zoek bent naar een reisboek voordat je gaat reizen, raad ik je 100% aan om dit boek aan te schaffen. En mocht je nog plannen hebben om naar Djibouti te reizen, hoef je daar geen extra boek meer voor aan te schaffen 😉 Djibouti, een land wat velen niet eens kennen, staat namelijk ook beschreven in dit boek zoals de titel al doet vermoeden. 

Welke boeken over Ethiopië neem jij mee?

Dus als je eraan denkt om naar Ethiopië te reizen, aarzel dan niet om één van deze boeken aan te schaffen. De voorpret is al direct onderdeel van je reis, en zorgt ervoor dat het nóg meer gaat kriebelen!

Meer tips lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *