Ethiopië en Kenia combineren? Go for it!

Ben jij op zoek naar een combinatie van een reis en wil je Ethiopië en Kenia combineren in één reis? Ik zeg: doen! In november 2019 hebben wij hetzelfde gedaan en ik kan het je zeker aanraden. Ondanks dat Ethiopië eigenlijk al bijna alles heeft en ontzettend bijzonder is, kun je door Kenia toe te voegen, een complete reis maken. Dus kijk je er naar uit om veel te hiken, cultuur, historie en natuurschoon te zien, maar wil je ook op safari en afsluiten aan een bounty strand? Dan zou ik als ik jou was Ethiopië en Kenia combineren. Met deze combinatie haal je echt alles uit je reis. 

4 weken op reis

Zoals je waarschijnlijk al wel gelezen hebt, ben ik super enthousiast over het bijzondere land Ethiopië. Ethiopië is een unieke bestemming en niet veel mensen zijn je voorgegaan. Voor mij maakt dat het juist interessant, vanuit anderen kregen we vaak de reactie: ‘hoe kom je toch bij Ethiopië?’. Nou, dat lees je hier.  Wij hebben er destijds voor gekozen om 4 weken op reis te gaan, waarvan we er ongeveer 2.5 in Ethiopië hebben rondgereisd. 

Noord-Ethiopië

We hebben gekozen voor het noorden van Ethiopië. Waarom? Het Simien Mountains National Park stond bovenaan onze bucketlist van Ethiopië, en ook de Danakil Depressie wilden we voor geen goud missen. Omdat we óók heel graag een echte safari wilden doen, gingen we zoeken naar landen rondom Ethiopië, waar dit mogelijk was. Ethiopië heeft wel wildlife, maar helaas zul je geen olifanten of leeuwen spotten. Kenia kwam daarom al snel in ons vizier. Ook staat Kenia natuurlijk bekend om de parelwitte bounty stranden, waardoor onze keuze al snel gemaakt was. Ethiopië en Kenia combineren klonk daarom als een per-fect-e vakantie. 

Eerst de ‘rough stuff’ in Ethiopië, en daarna iets relaxter afsluiten met een safari en strand. Het klonk ons als muziek in de oren! Hoe hebben we dit vervolgens uitgewerkt?

Highlights van het noorden

We hebben eerst gekeken wat onze highlights van het noorden van Ethiopië waren. We kwamen al snel op een aantal plekken waar we echt naartoe wilden, zoals dus het Simien Mountains National park, de Danakil Depression (waar je de actieve vulkaan kunt bewonderen) en de kerken bij Tigray. Lalibela stond ook op onze wishlist, maar we wilden ter plekke bekijken of dat mogelijk zou zijn, vanwege alle ambitieuze reisafstanden die we in gedachten hadden. Ethiopië is namelijk een ontzettend groot land, en de wegen zijn niet zo goed geasfalteerd als in in Nederland. Je snapt ook vast dat dat een understatement is. 

Toen we deze keuzes voor onszelf hadden bepaald, zijn we een logische reisroute gaan bedenken vanuit Addis Abeba. Hier zijn we namelijk geland. Na een aantal dagen in Addis, zijn we onze weg vervolgd naar Bahir Dar, de Blue Nile falls, Gondar, het Simien Mountain National Park, naar de Tigray kerken en vanuit daar weer terug naar Addis. Lalibela was voor ons helaas niet meer haalbaar. In Gondar hadden wij alvast een ticket geboekt vanuit Addis naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Je kunt je tickets in Ethiopië boeken, maar nadat wij een aantal bureaus langs waren gegaan, kwamen we er achter dat boeken via Skyscanner een stuk goedkoper was. Wij hebben dus gewoon online onze vlucht geboekt. 

Waarom Kenia? 

Een meerdaagse safari geeft mij het ultieme Afrika gevoel. Een bezoek aan het continent Afrika is daarom voor mij zonder safari niet compleet. We waren het dus snel eens: die safari moet er komen. Kenia staat bekend om haar goede safari’s en nationale parken, dus al snel gingen wij op zoek naar de plekken waar we de safari en het strand makkelijk konden combineren, zonder te veel van plek naar plek te moeten reizen. We hadden namelijk nog maar een ruime 1.5 week voor Kenia staan. Vanuit Addis Abeba vlogen we naar Nairobi, waar ons Kenia avontuur startte. In Nairobi bezochten we een giraffen opvangcentrum, waar je de giraffen zelf kunt voeren.

Bounty stranden

Vanuit Nairobi vlogen we in een soort van propellervliegtuig naar Mombasa, een grote stad aan de kust.Vanuit Mombasa gingen we naar ons fan-tas-tisch-e verblijf in Diani beach. Dit verblijf lag ver weg verstopt in de bushbush, maar was echt werkelijk waar prachtig. We hadden een zwembad voor onszelf, we liepen tussen allerlei soorten fruitbomen, de vis werd vers gevangen voor ons en de eigenaar was fantastisch. Het hutje om te slapen was heel primitief en niet geschikt voor reizigers die op zoek naar luxe, maar we hadden wel onze eigen inloopdouche. Alles eromheen maakte dit verblijf super fijn.

Vanuit ons hostel konden we achterop de motor naar het strand. En wat voor strand. Diana beach staat bekend om het kilometers witte strand.

Ons eerste verblijf in Diani beach

Safari in Kenia

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om drie nationale parken te combineren, namelijk Tsavo East, Tsavo West en Amboseli National Park. Tsavo East en West zijn twee compleet verschillende parken, vandaar dat we ze ook beiden wilden bezoeken. En Amboseli wilden we graag bezoeken vanwege de beauty van het park zelf. 

Ondanks het feit dat we maar twee van de big five hebben gespot, was de safari natuurlijk fantastisch. Van iedereen om ons heen hoorden we dat we gewoon pech hadden, want de leeuwen, neushoorns en luipaarden bleven goed verstopt voor ons. Tegelijkertijd vonden we dit ook wel weer mooi, want dat betekent ook echt dat de nationale parken waar wij waren, ‘echt’ waren. Je hoort wel eens over safari’s waar men over asfalt rijdt, met 15 jeeps achter elkaar aan, waar de scouts via walkie talkies elkaar aan het bellen zijn om elkaar op de olifant te wijzen. Ook super tof natuurlijk, maar het echte wild spotten is er dan misschien wel wat af. Voordeel is dan wel dat je meer kans hebt op de Big 5 😉 Ik moet zeggen dat ik bij mijn eerdere safari’s wel meer geluk had. 

De nationale parken

In totaal bestaan Tsavo East en West uit bijna 22.000 km2. Samen vormen zij dus één van de grootste nationale parken ter wereld. Back in the days was dit één park, maar nu zijn de parken gescheiden door een spoorweg. Dit is overigens ook de trein die wij hebben gepakt van Mombasa terug naar Nairobi. Je rijdt dus recht door een nationaal park, waar je vanuit de trein nog steeds olifanten, giraffen en zebra’s kunt spotten. 

Zoals eerder benoemd, zijn beide parken heel verschillend van elkaar. 

Tsavo East 

Dit is grootste park van de twee. Dit park staat bekend om de rode olifanten. Rode olifanten?! Ja, in Tsavo East bestaat de grond uit rood zand, waar de olifanten de hele dag in rollen. De olifanten lijken dus helemaal rood en dat geeft een bijzonder gezicht. De rode aarde in dit park zorgt ook meteen voor een bijzonder gezicht, en zorgt voor een echte safari uitstraling, zeker in combinatie met de typische Afrikaanse acacia bomen. Verder is het park vooral vlak, en rijd je over uitgestrekte savannes en graslanden met weinig begroeiing. In theorie dus super om al het wildlife te spotten. 

Tsavo West

Tsavo West is het andere park, wat – zeker in het regenseizoen – een stuk natter is. De begroeiing is hierdoor ook een stuk dichter, waardoor het over het algemeen lastiger is om hier dieren te spotten. Zo uitgestrekt als dat Tsavo East is, zo begroeid is Tsavo West. Het zijn echt twee totaal verschillende parken. 

Amboseli 

Amboseli National Park ligt tegen Tanzania aan, is een relatief klein park, maar heeft wel de grootste dichtheid aan olifanten. Er is geen twijfel over mogelijk dat jij olifanten kunt spotten dus. Amboseli staat bekend om het befaamde beeld van de olifanten die voor de Kilimanjaro door lopen. Bij helder weer, kun je namelijk naar Tanzania kijken en kun je de besneeuwde, magische toppen van deze immens hoge berg zien. En dat geluk hadden wij! Dat was wel even een kippenvel moment hoor. 

Nog voor de zon op kwam, konden wij genieten van de Kilimanjaro

Zorg van tevoren dat je wel hebt uitgezocht of het park begaanbaar is. Toen wij er waren moesten we vaak omdraaien, omdat het water zo hoog stond dat zelfs onze 4×4 er niet door kon. Hierdoor verstoppen ook veel meer dieren zich op de hoger droge gelegen delen, waar je vaak niet kunt komen, omdat je überhaupt niet door de natte stukken komt.

Tijd voor het strand

Na een aantal lange en fantastische safari dagen, keerden wij weer terug naar de kust bij Diani beach. Op dit vaste plekje zijn we nog een aantal nachten blijven hangen. Hier hebben we gesnorkeld, heel veel kreeft en andere verse vis gegeten, gezwommen in de zee, over het bounty strand gewandeld, veel ciders en cocktails gedronken en gechillt in ons luxe hostel. En hostel klinkt misschien als niet luxe, maar wij hadden onze eigen hut, een groot zwembad met een bar eraan, vers eten en diverse hangplekken. Dit was echt een ultieme afsluiter. 

Diani beach

Ook hebben we nog een ander nationaal park bezocht, maar dan een onderwaterpark, namelijk het Kisite Marine Park. Mocht je aan de kust zijn, bezoek dan zeker ook dit park. Het is één van de mooiste plekken in Afrika om te snorkelen. Het water is zo helder, dat het lijkt het overal maar één meter diep is, waardoor het kleurrijke en levendige koraal overal goed te spotten is. Ook heb je een grote kans om dolfijnen te zien, net als schildpadden en duizenden soorten vissen. 

Al wel eens zulk blauw water gezien?

Geen twijfel om Ethiopië en Kenia te combineren 

Ik kan er nog uren over schrijven, maar volgens mij is het duidelijk: Ethiopië en Kenia combineren is een perfect idee. Wij hebben 4 weken rondgereisd en hebben een onvergetelijke reis gehad. Alles wat we wilden doen, hebben we af kunnen strepen van onze bucketlist en onze herinneringen zijn aangevuld met onvergetelijke momenten. 

Op zoek naar reisorganisaties?

Ben jij op zoek naar georganiseerde rondreizen voor beide landen? Er is een aantal aanbieders die deze mooie combinatie aanbieden. Kijk naar onderstaande opties:

Dus nogmaals: wil je Ethiopië en Kenia combineren? Go for it!

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *