De 10 meest interessante feiten over Ethiopië

10 Interessante feiten over Ethiopië: ben jij ook zo benieuwd naar de leuke feiten over dit land?

Reizen Ethiopië

#1 Tijdsverschil en kalender

We geven maar meteen één van de leukste feiten over Ethiopië weg: de Ethiopische kalender, in het Amhaars: ye’Ītyōṗṗyā zemen āḳoṭaṭer/የኢትዮጵያ ዘመን አቆጣጠር

Deze kalender telt 13 maanden. 13 maanden?! Ja, 13 maanden. Het gehele jaar, en de jaartelling ziet er dus compleet anders uit dan wij gewend zijn. De kalender is gebaseerd op de Julische kalender. De Julische kalender is weer gebaseerd op de hele oude Egyptische kalender. De kalender heeft 12 maanden van exact 30 dagen, plus nog vijf of zes extra dagen. Dit wordt dus de 13e maand genoemd.

#2 De taal in Ethiopië

De officiële taal van Ethiopië is het Amhaars. Qua geschrift bestaat het niet uit het alfabet zoals wij het kennen, maar uit tekens. Naast het Amhaars bestaan er nog meer dan 80 talen, en maar liefst (minimaal) 200 dialecten.

Het Amhaars wordt door ongeveer 1/3 van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er veel andere stammen die hun eigen taal of dialect gebruiken.

In de ‘toeristische’ steden wordt er op de meeste plekken prima Engels gesproken, vooral in hostels/hotels en in de meeste restaurantjes ook wel. Hoe lokaler het restaurantje, hoe minder Engels er gesproken wordt zul je vaak zien. Ook moet je geluk hebben met een taxichauffeur die Engels spreekt. Als hij/zij geen Engels spreekt, kan het wel eens lastig communiceren worden, omdat de Amhaarse omschrijvingen compleet anders zijn, anders klinken, en anders geschreven worden. 

Het grappige aan dit alles is, dat je vaak ook een Amhaarse ‘menu-kaart’ krijgt in de restaurantjes en dat je dus werkelijk waar geen idee waar je naar kijkt. Dat kunnen dus verrassende keuzes worden tijdens het eten. 

#3 Injera

Je kunt onmogelijk naar Ethiopië reizen en geen injera eten. Injera is hét typische, nationale gerecht. Een injera kan omschreven worden als een zure pannenkoek, gemaakt van teff-meel. De injera zelf is niet per se een culinair hoogstandje, maar het kan absoluut lekker gemaakt worden door de dips die erbij geserveerd worden. Vaak kun je kiezen uit enkele opties, met of zonder vlees.  De injera zelf is soms 3 keer zo groot als je bord en wordt met de handen gegeten.

Injera is een gerecht wat niet alleen in Ethiopië wordt gegeten, maar ook in landen als Jemen, Eritrea, Somalië en het noorden van Kenia. Injera is vrij gemakkelijk te maken door teff meel te mengen met water, en dit te laten gisten. Hier worden zelfs kinderboeken over gemaakt, omdat injera maken en eten echt onderdeel van de samenleving is.

#4 De heetste plek op aarde

De Danakil Depression wordt zo genoemd, vanwege het feit dat het er zó heet is en dat er amper regen valt. Op deze plek van zuurpoelen, zwavelhoudende warmwaterbronnen, dampende kloven, een actieve vulkaan en zoutmeren lopen de temperaturen zonder uitzondering wel eens op tot de 50 graden.

Naast dat dit de heetste plek op aarde is, is het ook één van de meest bijzondere, én meest desolate plekken in heel Afrika. De depressie bevindt zich in het noorden van Ethiopië en bestaat uit 135.000 vierkante kilometer.

De Danakil Depression

#5 Eetgewoontes

1 ding wat belangrijk is om te onthouden: eet nooit met je linkerhand. De linkerhand wordt als niet-rein gezien, omdat wordt gezegd dat je deze hand gebruikt als je naar de wc bent geweest. Ethiopiërs zul je dus vaak met één hand zien eten. En dat is best een klus. Maar hoe heerlijk is het om met je handen te eten, in plaats van bestek?

#6 Aantal inwoners

Ethiopië is een ontzettend groot land, maar heeft ook ontzettend veel inwoners. Maar liefst 109,2 miljoen (2018) mensen wonen in dit grote land.

De bevolking van Ethiopie is sinds 1983 extreem hard gegroeid, van 33,5 miljoen naar 109,2 miljoen inwoners. Dit betekent een groei van bijna 3.5% per jaar! Naar verwachting zal het land in 2050 maar liefst 278 miljoen inwoners tellen, wat betekent dat dit een gemiddelde groei van 3% is.

#7 Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur. In Ethiopië is het 1 uur later dan hier. Het is dus ideaal om te vliegen, aangezien je op deze manier geen jetlag zult krijgen. De gemiddelde vliegtijd vanuit Amsterdam naar de hoofdstad, is 8 uur en 10 minuten. Als je er dus voor zorgt dat je een vroege vlucht boekt, ben je dus overdag onderweg en rond het diner mooi in Ethiopië. Kun je meteen aanschuiven voor de injera 😉

#8 Safari

Ethiopië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je aan safari’s denkt. Als je aan een typische safari denkt, zul je misschien eerder denken een game drive door de Serengeti, op zoek naar leeuwen en olifanten. En toegegeven: die ga je in Ethiopië niet treffen. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen wildlife in Ethiopië leeft. Ethiopië staat in ieder geval bekend om zijn gelada baboon, oftewel de gelada baviaan. Deze baviaan leeft in het noorden van Ethiopië en zul je tegen komen in het Simien Nationaal park. Ook maak je kans om de Ethiopische wolf te spotten. Naast deze dieren, kun je ook wilde honden, antilopen, hyena’s en lammergieren spotten. Lammergieren zijn aaseters die het beenmerg uit de botten van overleden eten. Ze pikken de botten op, vliegen omhoog, laten de botten vallen zodat ze breken, en eten hierna het merg eruit.

Feiten Ethiopie

#9 Combineren met Kenia of Djibouti

Wil jij én naar Ethiopië én een typische safari doen en leeuwen spotten? Vlieg dan van Ethiopië naar Kenia en zet daar je reis verder om de game drives te doen. Ook kun je naar Djibouti reizen, met de trein vanuit Addis Abeba. Djibouti is ook een veilig, ontwikkeld land met goede infrastructuur. Eén van de highlights in Djibouti is het duiken met walvishaaien.

#10 Koffie, koffie en nog eens koffie

Ethiopië is een land dat bekend staat om de heerlijke koffie. Op iedere hoek van de straat kun je vers gemaakte koffie krijgen. En als je het aanbod krijgt om een koffie ritueel mee te maken, sla dat aanbod dan vooral niet af. Dit is een bijzondere gelegenheid.

Andere feiten over Ethiopië?

Ken jij nog andere interessante feiten over Ethiopië die niet in dit rijtje mogen ontbreken? Laat het dan vooral weten!

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *