Gondar: alles wat je moet weten over deze stad

 

Gondar, de voormalige hoofdstad van Ethiopië, is een interessante bestemming voor de reiziger die in het noorden van Ethiopië reist. Gondar was tot 1855 de hoofdstad van Ethiopië en is nu een ‘trekpleister’ voor de reizigers die de kastelen van Gondar willen bezoeken. Het woord trekpleister staat tussen aanhalingstekens, want nergens in Ethiopië zal het stikken van de toeristen. 

Gondar vestingstad

Fasil Ghebbi

Toch is Gondar een plek die je zeker niet mag overslaan. Deze historische stad heeft namelijk een interessant kastelen- en paleizen complex, waar je nog gebouwen terugvindt uit de 16e en 17e eeuw. Dit werelderfgoed, in het geheel genaamd Fasil Ghebbi (In het Engels: Royal Enclosure), is een overgebleven vestingstad. Deze vestigingstad is gebouwd in opdracht van de Ethiopische keizer Fasilides. Keizer Fasilides leefde van 1603 tot 1667 en was de eerste keizer van Ethiopië die zich op een vaste plek vestigde. De keizers voor hem reisden van plek naar plek, zonder vaste woonplaats. Vandaar dat Fasil Ghebbi een unieke bestemming is. 

Gondar is een vestingstad

De vestingstad wordt omringd door een 900 meters lange muur. Binnen de stadsmuren vind je overblijfselen van kastelen, orthodoxe kerken, paleizen, badhuizen en allerlei particuliere gebouwen die vroeger gebruikt werden als feestzalen. Al deze gebouwen hebben Arabische, Nubische invloeden, en ook de barokke architectuur is terug te vinden in de gebouwde stijlen. Het kasteel van keizer Fasilides is de meest opvallende verschijning. Het kasteel is maar liefst 32 meter hoog en binnenin zijn nog enkele vage fresco’s terug te vinden. Op de 1e verdieping kun je een gebedsruimte vinden met ramen op het noorden, oosten, zuiden en westen. Vanuit ieder raam kijk je op de belangrijke kerken van Gondar. Bovenop het dak van het kasteel werden vroeger allerlei heilige ceremonies gehouden. 

Gids

Je kunt voor een paar euro de vestingstad bezoeken, maar zonder gids word je hier niet heel veel wijzer. Ik las vooraf in allerlei blogs dat je bordjes kon lezen en zo genoeg informatie te weten kon komen over dit culturele en historische werelderfgoed, maar toen ik er was, was dit niet het geval. Ik ben dus terug gegaan om een gids te boeken en dat valt zeker aan te raden als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van Fasil Ghebbi. Met de uitleg van een gids kun je jezelf hier prima een aantal uur vermaken. Er valt genoeg te vertellen door de gidsen. 

Timkat festival

Gondar staat niet alleen bekend om Fasil Ghebbi en de overblijfselen van de vestingstad, maar ook om het Timkat-festival. Dit is een festival wat ieder jaar plaatsvindt op 19 januari, 2 weken na de Ethiopische kerst. Tijdens dit feest wordt de doop van Jezus door Johannes de Doper gevierd. Op 19 januari reizen er duizenden pelgrims naar Gondar om uiteindelijk opnieuw gedoopt te worden. Dichtbij het overgebleven kasteel, is een bad gecreëerd met het heilige water. Zodra de priester een sein heeft gegeven, springt iedereen massaal in het waterbad. Dit is de nieuwe doop. 

Het Timkat festival wordt niet enkel in Gondar gehouden, maar vindt ook plaats in Addis Abeba, Lalibela en Axum. 

Andere bijzonderheden over Gondar

De ligging

De ligging van Gondar is ontzettend mooi. Gondar ligt in een dal en wordt dus omringd door heuvels. Vanuit de kastelen in de vestingstad heb je werkelijk waar een prachtig uitzicht. 

Het mooiste uitzicht over de stad en de omgeving heb je vanuit het Goha hotel. Dit is een hotel, wat tegen een berg aan ligt aan de rand van de stad. Je hoeft niet per se te overnachten in dit hotel om te genieten van het uitzicht. Als je dus op zoek bent naar een mooi uitzicht, kun je het hotel gewoon bezoeken en naar binnenlopen. Het hotel bevat ook een zwembad, en als je een vogelspotter bent, zit je hier ook aan het goede adres. Vanaf het terras zul je namelijk veel roofvogels zien. Ze cirkelen hier regelmatig rond. Prima plek voor een biertje dus.

Gondar

Verse juices

Houd jij van verse fruitdrankjes? Dan kun je je geluk niet op in Gondar. Bijna overal waar je loopt, kun jij voor 0,30 cent een vers sapje kopen. Vul maar aan die vitaminen! 

Hoe kom je in Gondar?

De stad is het makkelijkste te bezoeken vanuit de hoofstad, Addis Abeba. Vanuit het Mercato busstation in Addis Abeba vertrekken er verschillende bussen naar Gondar. De beste optie als je met de bus gaat, is een directe bus. Let er op dat je geen niet-directe bus boekt, want dat kan nogal lang duren (lees: 2 dagen). Als je een directe bus boekt, ben je binnen 11 à 12 uurtjes in Gondar. Het is behoorlijke rit, maar áls je er eenmaal voor kiest om in Ethiopië met de bus te reizen, is dit stuk asfalt voor Ethiopische begrippen zeer goed te doen. Als je zeker wil zijn van een busticket, is het handig om de dag van tevoren een ticket te kopen. De bussen vertrekken namelijk ‘s ochtends vroeg tussen 04:00 en 05:00 en het is geen pretje om er ter plekke ‘s ochtends achter te komen dat de bussen vol zitten (hoewel de kans klein is). Goede en veilige busmaatschappijen zijn Sky Bus of Selam bus. Overigens hebben wij onze busrit bij een andere busmaatschappij geboekt die er ook goed uit zag. 

Ben jij van plan om naar Gondar te gaan?

Vestingstad in Gondar Ethiopië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *