Eten in Ethiopië: wen maar vast aan de injera

Injera

Injera, injera, injera. In Ethiopië ontkom je er niet aan. Injera is het nationale gerecht en wordt gegeten als ontbijt, lunch, en jawel, ook als diner. 

De injera wordt omschreven als een zure pannenkoek, met de structuur van een spons. Dat klinkt niet echt lekker hè? Ik moet ook toegeven, het ís ook niet altijd lekker. Gelukkig zijn er vaak verschillende variaties te vinden en zijn er ook zeker lekkere injera’s te vinden. Een injera wordt namelijk niet ‘kaal’ geserveerd. De basis van de injera bestaat uit teff, een graansoort, gemengd met water. Bovenop deze dunne pannenkoek, kun je allerlei toppings bestellen. 

Toppings

De meest voorkomende combinatie is een injera met shiro. Shiro is een mengsel, gemaakt van kikkererwten. Dit is dus een gerecht zonder vlees. Overigens wordt er door de orthodoxe christenen sowieso geen vlees gegeten op de woensdagen en op de vrijdagen. Deze dagen worden gezien als vast-dagen. In de restaurants krijg je een aparte menukaart met ‘fasting food’. In de lokale eettentjes, die je geen restaurants kunt noemen, wordt er vaak maar één gerecht geserveerd. Op deze dagen krijg je dus automatisch de ‘fasting plates’. De toppings tijdens de dagen van het vasten, bestaan vaak uit shiro, linzen, aardappelen, bieten en groenten, klaargemaakt met allerlei verse kruiden. Mocht je dit willen bestellen, vraag dan naar ‘yetsom megeb’. 

Naast de vlees-vrije-dagen, worden de injera’s vaak geserveerd met kip (genaamd doro wot), schapen-, geiten-, of rundsvlees (genaamd tibs). Ook injera met rauw gehakt, gesmolten boter en kruiden is een veel voorkomend gerecht (genaamd kiftu). In Ethiopië wordt deze variant veel gegeten, maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde reiziger hier niet direct blij van wordt. 

Vis wordt niet overal veel gegeten. Vaak kun je op plekken aan het water, zoals aan de meren van de Riftvallei, of rondom Bahir Dar, genoeg visgerechten krijgen. 

Hoe eet je injera?

Heel simpel, met je handen! Heerlijk. Je krijgt de lap op een bord geserveerd, met de topping in het midden er bovenop. Je scheurt – alleen met je rechterhand – wat stukjes af en je dipt het in de topping. Het is erg belangrijk om alleen je rechterhand te gebruiken, omdat je linkerhand als onrein wordt gezien. Mocht je van iemand een hapje aangeboden krijgen, is het de bedoeling dat je dit accepteert, zonder de hand van de ander te raken. 

Als je geen injera lust, heb je in de kleine dorpen wel een probleem. Vaak is injera daar het enige wat geserveerd wordt. Als je in de wat grotere steden bent, kun je ook wel wat andere dingen bestellen. Gerechten zoals pasta en pizza staan ook in Ethiopië natuurlijk op de kaart. 

injera

Drinken in Ethiopië

Koffie

Ethiopië staat natuurlijk bekend om haar koffie, dus koffie is het nationale drankje waar je niet omheen kunt. En als je denkt dat er weinig varianten mogelijk zijn met koffie, dan heb je het mis. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over koffie? Lees dan de uitgebreide blog over dit energieke drankje. 

Bier en andere drankjes

Naast koffie staat Ethiopië ook bekend om het eigen gebrouwen bier (genaamd talla). Als je geen zin hebt in het zelf gebrouwen biertje, kun je ook een St. George of een Dashen bestellen. Dit zijn de Ethiopische pilsjes. Tej is een lokaal honingdrankje (genaamd tej) en verder kun je in de grote steden veel verse juices bestellen op iedere hoek van de straat. Het kraanwater is overigens niet drinkbaar in Ethiopië. 

Qat

Iets wat geen gerecht of drankje is, maar wel typisch is voor Ethiopië (en Kenia, Jemen en Somalië), is qat. Dit is een licht stimulerende drug. Qat is afkomstig van de bladeren van de plant catha edulis. Door op de bladeren van de plant te kauwen en de sap die hieruit voortkomt, door te slikken, wordt honger verdreven en je moeheid onderdrukt. De bladeren vormen een bol, die aan de binnenkant van de wang ‘opgeslagen’ wordt. Na een tijdje wordt deze bal uitgespuugd en is het tijd voor nieuwe bladeren. Qat is iets wat al sinds de 13e eeuw bestaat. 

Ethiopische stijl in Nederland

In Nederland zijn wel een aantal Ethiopische restaurants, dus als je vast kennis wil maken met de cultuur en smaken van dit land, kun je altijd een etentje boeken in één van deze restaurants. Zo kun je allerlei nieuwe gerechten leren kennen en weet je alvast wat je lekker vindt (of niet). Wil je zelf proberen om injera te maken? Neem dan hier een kijkje om te zien hoe jij zelf aan de slag kunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *