Alles wat je moet weten over koffie in Ethiopië

Koffiebonen in Ethiopië

Koffie in Ethiopië, je kunt de twee woorden bijna niet los van elkaar zien. Als je in Ethiopië bent, zul je op veel plekken de verse geur van koffie ruiken. Op iedere hoek van de straat zullen ze je verse koffie verkopen, op niet meer dan een mini tafeltje met 2 plastic krukjes. Maar één ding is zeker: verser en beter dan in Ethiopië krijg je je koffie niet. 

Ethiopië wordt ook wel gezien als het geboorteland van de koffie. Het land staat er om bekend om (één van) de beste koffie ter wereld te produceren.

Geschiedenis van de koffie in Ethiopië

Als we de historie van de koffie raadplegen, wordt ons geleerd dat sinds 850 na Christus de koffie in Ethiopië ontdekt werd door een geitenhoeder, genaamd Kaldi. De geruchten gaan dat zijn geiten de koffievruchten aten en hierna begonnen te dansen. Hij besloot om de vruchten mee naar zijn hut te nemen en verder op onderzoek uit te gaan. Nadat hij wat geëxperimenteerd had, liet hij de effecten aan een monnik uit zijn dorp zien. Deze monnik was echter niet overtuigd van de magische effecten en vond het hekserij. Deze monnik besloot daarop de bonen in het vuur te gooien om ze te verbranden. Een geluk bij een ongeluk: de geur van vers gebrande koffie ontstond en zie hier: de koffie in Ethiopië werd ontdekt! Toch werd pas enkele tientallen jaren later de koffie echt ‘geserveerd’ als drankje. 

Koffieproductie in Ethiopië

Ethiopië is niet het grootste koffie producerendste land ter wereld, maar het 5e grootste land. Het land is wel het grootste land in Afrika. Toch wordt maar de helft van de productie geëxporteerd naar andere landen. De eigen helft koffie wordt geconsumeerd door de Ethiopiërs zelf. De productie van koffie in Ethiopië vindt voornamelijk plaats bij kleine boeren. Koffie is dus heel belangrijk voor veel inwoners van Ethiopië, omdat dit een belangrijke inkomstenbron is. 

Koffie in Ethiopië

Koffie in Ethiopië en cultuur

Naast dat koffie een belangrijke financiële rol speelt in Ethiopië, speelt het ook een belangrijke culturele rol. Een koffieceremonie mag namelijk niet ontbreken in Ethiopië en deze is heel uniek. In ieder huishouden zul je de benodigde attributen tegenkomen, en ook op straat drink je niet zomaar je koffietje in één teug leeg. Als je in Ethiopië uitgenodigd wordt voor een koffie ceremonie bij iemand thuis, kun je dit zien als een teken van respect, waardering en vriendschap. Ga dus vooral in op deze bijzondere uitnodiging. 

Een koffieceremonie in Ethiopië

Een echte koffieceremonie in Ethiopië kan wel 2 tot 3 uur in beslag nemen. En bij deze ene ceremonie blijft het vaak niet: Ethiopiërs drinken namelijk de hele dag door koffie! Je hoeft er niet raar van op te kijken als zo een ceremonie 2 tot 3 keer per dag plaatsvindt. Bij deze ceremonie is het hele gezin betrokken, zelfs de kinderen. De koffieceremonie wordt gezien als de belangrijkste verbinding. Ook gasten worden regelmatig uitgenodigd om op deze manier ook bijzondere gesprekken te voeren, over van alles en nog wat. 

De bereiding

De koffie in Ethiopië wordt natuurlijk op een andere manier bereid dan dat wij gewend zijn. In een pan wordt de koffie gebrand, waarbij de bonen handmatig met een soort vijzel en stamper, gemalen worden. Ondertussen staat de pan te koken op een open vuur. De gemalen koffie wordt hierna ‘uit gegoten’, zodat het water en het koffiedik gescheiden blijven. De uitgegoten koffie, is de koffie die je geserveerd krijgt. Je kunt je koffie met of zonder suiker geserveerd krijgen, maar zelden met melk. Na het eerste geserveerde kopje, wordt er nogmaals kokend water toegevoegd, waardoor de bakkies koffie daarna wat slapper worden. Voor een Europeaan smaken deze misschien wat beter, aangezien het eerste kopje écht heel sterk is. 

Op straat heb je niet super veel variaties in de koffie, maar in de lokale restaurantjes of tentjes, kun je verschillende soorten koffie bestellen. Eén van de variaties die we ook zijn tegengekomen, was koffie met gesmolten boter. Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen 😉

Koffie maken in Ethiopië

Koffie in verschillende regio’s

De koffievruchten groeien op verschillende koffieplantages, maar ook in het wild. Per regio verschillende de smaken ook nog ontzettend veel.

De koffie in het zuiden wordt gekenmerkt door complexe smaken, waarbij je kunt denken aan combinaties van kruidige aroma’s, als ook een citroensmaak. Enkele gebieden in het zuiden hebben ook wat weg van bloemige geur en smaak, met wat zoetige tinten. In het oosten tref je een heel (drogere en woestijnachtiger) ander gebied, met de koffie die ook wat aardser smaakt. 

In het westen proef je de koffie met een wat vollere textuur die wat zoeter is. De meest milde koffie vind je in midden regio’s in het binnenland van Ethiopië.

Ethiopische koffie thuis?

Heb jij al koffie in Ethiopië gedronken en mis je het? Of ben je juist benieuwd naar de koffie uit Ethiopië? Dan haal je de koffie toch naar Nederland?!

  • Het is helemaal lekker koffie drinken als je met jouw aankoop ook nog eens de Afrikaanse ondernemers steunt. Van de aankoop van een kilo van de Allemansvriend koffie (merk: Pure Africa), gaat er namelijk €1,- naar de lokale koffieboeren. Zo heeft Pure Africa al meer dan €60.000,- geïnvesteerd, samen met een Rwandese bank. Koffieboeren kunnen van hen een lening afsluiten van maar 6%, in plaats van de torenhoge gebruikelijke 25%.
  • Ben je op zoek naar andere fair trade koffie? Dan ben je bij Coffee to Stay aan het juiste adres. Deze koffie is 100% fairtrade én klimaatneutraal. Coffee to Stay wil met hun merk bewustwording creeren over de klimaatverandering en de gevolgen die dit heeft de mens, en in het bijzonder voor de koffieboeren in het land van oorsprong.
  • De koffie van Moto Coffee is afkomstig uit een westelijke provincie in Ethiopie. De eigenaar van dit bedrijf, Getachew Zeleke, wil de mooiste en lekkerste koffie uit de regio maken, en dat lukt hem aardig. Dit lukt hem doordat hij de boeren extra beloont zodra zij hem de mooiste vruchten geven. Een leuk weetje: deze koffie wordt vaak op festivals geschonken.

Zo zie je maar, je hoeft niet helemaal naar Ethiopië te reizen om toch de geur van verse koffie in je huis te creëren. Er zijn tal van mogelijkheden om jezelf thuis te verwennen met heerlijke, verse, Ethiopische koffie.

Geniet ervan!

Enne, begint het na het lezen van dit stuk toch te kriebelen? Lees dan alle andere redenen die Ethiopië de moeite waard maken om naar dit bijzondere land af te reizen.

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *