Lalibela – bezoek dit ‘achtste wereldwonder’

Lalibela, met al haar ondergrondse kerken, is één van de hoogtepunten van Ethiopië. De ondergrondse kerken worden bezocht door gelovige Ethiopiërs, die hier dag en nacht zijn voor hun gebed. Tot op de dag van vandaag kun je de diensten bezoeken en waan je je in een andere wereld. En als je de échte dienst mee wil maken, zet dan je wekker extra vroeg, zodat je er onderdeel van uit kunt maken. 

Als je op zoek bent naar veel geschiedenis én cultuur, dan moet je dus zeker naar dit achtste wereldwonder toe. Ook staat Lalibela sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van Unesco

Waar ligt Lalibela?

Lalibela is een stad met ruim 15.000 inwoners en ligt in het noorden van Ethiopië. In de 13e eeuw was dit de hoofdstad van Ethiopië. Na Aksum is deze stad de heiligste plaats van het hele land. Lalibela speelt dus nog een belangrijke rol voor de inwoners, en uiteindelijk ook voor toeristen. Dit merk je ook aan de inwoners, aangezien ze graag wat voor de toeristen willen doen. In ruil voor wat kleingeld natuurlijk 😉 

Op zaterdagen zullen ook Ethiopiërs van buiten Lalibela de stad bezoeken, vanwege de grote markt. Hier kun je naast specerijen, groenten en fruit, ook allerlei vee of andere dieren (ver)kopen. Als je dus echt wat mee wil krijgen van het Afrikaanse leven, is het aan te raden om hier lekker te verdwalen. 

Het ontstaan van de kerken

Zoals bij zoveel verhalen uit de geschiedenis, doen er verschillende verhalen de ronde over hoe de kerken ontstaan zijn. Eén ding is zeker, koning Lalibela heeft met het ontstaan te maken. Eén van de verhalen is dat hij een visioen kreeg waarin een engel hem beval om de kerken uit de rotsen te hakken. Een ander verhaal is dat hij geïnspireerd raakte na een bezoek aan de stad Jeruzalem. Na het zien van deze stad, wilde hij een nieuwe heilige stad bouwen, en bouwde hij Lalibela. Dit heeft zich, naar schatting, tussen 1181 en 1229 afgespeeld. 

Een praktische reden is in ieder geval voor de hand liggend. De ‘authentieke’ pelgrimstochten waren door allerlei oorlogen te gevaarlijk geworden. Koning Lalibela wilde daarom een nieuwe stad bouwen voor bedevaarttochten. Een pelgrimstocht naar Lalibela was daarom een goede ‘tweede optie’ voor de pelgrims. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds pelgrims die de heilige stad bezoeken. 

De kerken van Lalibela

De kerken zijn, zoals eerder genoemd, bouwwerken van grote, monolithische stenen, uitgehouwen in rotsen. Deze rotsblokken zijn verder uit gebeiteld tot er ramen, daken en vloeren gevormd werden. Hierna werden de bouwwerken bewerkt met bogen, sloten en andere versiersels. In totaal liggen er 11 rotskerken in Lalibela. Iedere kerk heeft natuurlijk een eigen verhaal en een eigen geschiedenis. 

Een aantal bouwwerken bevindt zich onder het aardoppervlak. Om deze kerken ligt een diepe geul. De kerken zijn met elkaar verbonden door een gangenstelsel, waar je van bovenaf in kunt kijken. Vanuit sommige stelsels vind je nog verborgen kluizenaarsgrotten of catacomben.

Bete Ghiorghis

De beroemdste kerk is Bete Ghiorghis (Saint Gorge). Dit is de kerk die je zult zien als je Lalibela googelt. De 15 meter hoge kerk, die in de grond staat, is uitgehakt uit de rots, in de vorm van een kruis. Als je de kans hebt om deze kerk ‘s ochtends vroeg te bezoeken, doe dat dan, aangezien je dan een heilige mis mee krijgt. Deze heilige mis zorgt ervoor dat Lalibela een nog diepere indruk op jou achterlaat. 

Als je Lalibela bezoekt, is het aan te raden om gebruik te maken van een gids. Ten eerste leer je op deze manier natuurlijk veel meer over de gebouwen en de omgeving, en ten tweede zorgt het natuurlijk ook weer voor een stukje werkgelegenheid.

Omgeving van Lalibela

Lalibela heeft nog véél meer te bieden dan Bete Ghiorghis en de andere kerken. De meeste bezoekers laten het namelijk bij de kerken, en dat is zonde, want als je meer dagen boekt voor Lalibela, zul je je ogen uit kijken. In het achterland zul je als één van de weinige toeristen rond lopen. Jij kunt hier hikes maken, waar het startpunt al boven de 3000 meter ligt. Kun je nagaan.. 

Als je 2 dagen extra uittrekt voor Lalibela, kun je een 2-daagse wandeltocht maken richting Yemerehana Christos. Dit was vroeger een bedevaartsoord, en is nu nog steeds één van de best bewaarde heilige kerken in de omgeving. Deze kerk werd bezocht door mensen die het gevoel hadden dat het einde van hun leven naderde. Zij maakten dan een laatste wandeltocht naar dit oord. Een klein beetje luguber is het wel, aangezien in het einde van de grot nog steeds overblijfselen liggen. Apart? Dat zeker, maar het maakt jouw reis door Ethiopië wel weer extra bijzonder. 

Praktische tips

# 1 Jouw bezoek aan Lalibela is geen goedkoop bezoek. Je betaalt namelijk omgerekend $50 per persoon aan entreegeld.

#2 Je kunt op verschillende manieren naar Lalibela reizen. De eerste, en snelste optie is vliegen. De kosten van de vlucht liggen ongeveer tussen de €100 – €300. Als je het artikel over tips voor een vliegticket naar Ethiopie hebt gelezen, is het je vast niet ontgaan dat je korting kunt krijgen op jouw binnenlandse vlucht door deze handige trick.

Overnachten bij Lalibela

Rondom Lalibela heb je verschillende mogelijkheden om te overnachten, in verschillende prijsklasse, van goedkope lodges of homestays, tot luxere hotels. Hier een aantal opties van fijne, goed gewaardeerde hotels. Voor iedereen wat wils dus:

Het uitzicht vanaf het Top Twelve hotel

Wil je tijdens jouw bezoek geen gids boeken, maar wel meer te weten komen over deze bijzondere, ondergrondse kerken? Bestel dan hier jouw ultieme reisgids om ook zonder gids veel te leren. 

Meer tips lezen? Misschien vind je dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *