Alles wat je moet weten over hiken in het Simien Gebergte

Onze scout

Ik kan je één ding beloven: hiken in het Simien gebergte, oftewel het Simien Mountain National Park, is iets wat je nooit meer gaat vergeten. Als je gaat hiken in het Simien gebergte, ga je hiken op het dak van Afrika, zoals men het noemt. En dat is niet voor niets. Diepe dalen, scherpe bergtoppen, steile afgronden en enorme pieken. Dit zorgt ervoor dat het één van de meest spectaculaire landschappen ter wereld is geworden. Als je naar Ethiopië gaat, is dit in ieder geval één van de hoogtepunten van het land. En als je echt van hiken of wandelen houdt, is dit misschien wel hét hoogtepunt! 

Het ontstaan van het Simien Gebergte

Het Simien gebergte ligt in het noorden van Ethiopië.  In de loop van miljoenen jaren, als gevolg van vulkaanuitbarstingen, verschuivende plateaus en erosies, is dit bizarre landschap ontstaan. Het bergmassief bestaat uit zandsteen, vulkanisch gesteente en kristal rotsen. 

In 1969 is het bestaan van het Simien National Park uitgeroepen. Gelukkig is het nog een redelijk onontdekt plekje voor het massatoerisme, waardoor je alleen op de wereld kunt wanen. 

Hoogte(punten) 

De hoogste berg van Ethiopië is de Ras Dashen, deze is 4543 meter hoog. De tweede hoogste top is Biuat (4437 meter) en daarna komt Kidis Yared (4453 meter). Naast deze pieken, zijn er uiteraard nog veel meer pieken waar je op of rondom kunt hiken.

Onthoud ook dat meer dan 50% boven de 2500 meter ligt, dus dat is behoorlijk hoog. Het is dan ook belangrijk dat je, voordat je naar het Simien gebergte afreist, goed geacclimatiseerd bent. Anders zou je wel eens last kunnen krijgen van hoogteziekte. Je kunt namelijk al vanaf 2500/3000 meter last krijgen van hoogteziekte.

Imet Gogo – één van de hoogtepunten in het Simien gebergte

Hoe kom je in het Simien gebergte?

Je hebt besloten om te gaan hiken in het Simien gebergte, dus de grote vraag is: hoe kom je hier? Toegegeven, je stapt niet zomaar in een bus die je naar de start brengt, zoals overigens bijna overal in Ethiopië. Het park is niet eenvoudig te bereiken, maar wat wil je ook met zo’n enorme bergketen? Het hooggebergte ligt bij Debark, 10 kilometer van de hoofdweg af. Debark ligt tussen Aksum en Gondar in. Voor jouw beeldvorming: Gondar ligt er ongeveer 80 kilometer vanaf, en Aksum op een geschatte 280 kilometer. 

Je hebt 3 opties om in het Simien gebergte te komen:

#1 Je regelt je eigen ‘openbaar’ vervoer

Als je dus zonder reisorganisatie reist en alles uit wil stippelen, is dit de beste optie. Dit houdt overigens ook in dat je vanaf Debark op de eerste dag al 10 kilometer extra moet lopen, of een dure ‘taxi’ moet betalen. De scouts/taxi’s in Debark weten namelijk dat jij daar bent om het Simien National Park in te gaan, en dat je geen andere optie hebt. Daarom vragen ze dus de hoofdprijs voor dit ritje. 

#2 Je boekt in Addis Abeba of Gondar jouw Simien avontuur.

Bij bijna alle tour operators kun je een dealtje sluiten dat het vervoer vanaf Gondar bij de prijs in zit. Je geeft dan aan waar je in Gondar verblijft, en ze komen je ophalen met een 4×4 bij jouw verblijf. Ideaal dus! Hoewel.. Ideaal.. Het is een hobbelige en lange rit. Maar het scheelt je wel tijd en stress ten opzichte van optie 1. Een bijkomend voordeel is ook dat je na de meerdaagse hike ook weer opgepikt wordt door een 4×4 en weg gebracht wordt naar jouw volgende plaats van bestemming, in de meeste gevallen Aksum. En als je goed onderhandelt, krijg je er een tour naar de kerken Axum bij. Uiteraard kan je ook andersom reizen, dus in Aksum boeken en na het Simien gebergte naar Gondar reizen.

Weet overigens dat de rit van het Simiengebergte naar Aksum héél lang duurt. Op sommige stukken kan zelfs een 4×4 niet harder rijden dan 15 km/h vanwege de slechte wegen. 

In onze optiek is dit wel echt de beste optie. Je krijgt dan namelijk jouw scout (man met geweer), gids en koks erbij. Zij zorgen er dan ook voor dat er warme koffie en thee, inclusief popcorn en koekjes, klaar staan na een lange hike. Ook is het eten (gelukkig geen injera) wat bereid wordt fantastisch lekker. Natuurlijk is dat ook niet geheel onbelangrijk, omdat je de dag erna weer gaat volle bak gaat hiken. 

#3 Je hebt een volledige reis geboekt, inclusief Simien Mountains National Park

Dit kan bijvoorbeeld al bij reisorganisaties zoals ShoestringSawadee. Bij Book a trekking kun je losse elementen boeken, zoals bijvoorbeeld 6 dagen trekken in het Simien Mountains national park. Nu hoef je helemaal niet meer te stressen.  

Shoestring biedt verschillende soorten rondreizen aan en laat jou het hele land zien.

Je loopt soms letterlijk in de wolken 

Wat voor hikes kun je doen in het Simien gebergte?

Wat voor soort hikes niet? Het varieert van 1 dag tot 14 daagse hikes. Niets is te gek en alles is mooi. Oké, het zou zonde zijn om maar 1 dag in het Simien National Park te spenderen, maar ook 1 dag is adembenemend. Er zijn genoeg opties om veel mooie dingen te zien als je gaat hiken in het Simien gebergte.

Wildlife in het Simien National Park

Je had vast al geraden dat je geen leeuwen of olifanten gaat tegenkomen, maar er is zeker weten wildlife te vinden in dit park. De meest bekende is de Gelada Baboon. Er is geen twijfel over mogelijk dat je deze gaat zien. Ze zitten lekker te chillen, gras te eten en kijken bijna niet op of om als je voorbij komt. Verder heb je kans op een walia ibex, vossen (Ethiopian fox) en duizenden soorten vogels. 

 Gelada baboon

Veel gestelde vragen over hiken in het Simien gebergte

# Waar slaap je als je een meerdaagse tocht loopt?

Je hebt verschillende opties. Je hebt je eigen tour georganiseerd zonder gids en brengt jouw eigen tent mee. Het kan ook zo zijn dat er plaats over is in de hutten waar andere groepen slapen. Als daar nog plaats over is, en je kijkt hen lief aan, maak je ook nog kans om daar te overnachten. 

Als je een tour hebt geboekt, slaap je in tenten. Voor ons was dit zeker part of the experience. Het echte back to basic  (for real back to basic!) en in de natuur zijn was echt fantastisch. Ons maak je niet gelukkiger met een avontuur zoals dit. Als het weer echt te slecht is, mag je in een hut slapen. Stel je hier overigens nog minder dan 0,1 luxe bij voor en de details . Wij hebben één nacht in een hut geslapen, omdat we ons in noodweer bevonden. 

Een andere optie is een tour met lodges of hutten. 

# Moet je fit zijn om te kunnen hiken in het Simien National Park?

Je hoeft geen marathons te kunnen lopen, of een spierbundel te zijn, maar eerlijk is eerlijk: enige fitheid is wel vereist. Zeker als je meerdere dagen gaat hiken. Je hoeft niet over technische vaardigheden te beschikken, maar je bent wel urenlang op één dag aan het wandelen. En op dag 2, 3, 4 etc. is dit niet anders. Vergeet ook niet dat je je op hoge hoogte bevindt, dus je bent sneller buiten adem dan je van jezelf gewend bent. 

# Kun je zonder gids hiken in het Simien gebergte? 

Ja, dit is mogelijk. Een scout is wel verplicht. Je dient dan wel zelf je slaapplekken te regelen, je eten te koken, en de route te zoeken. Een gids is daarom wel echt aan te raden. Dit geldt overigens ook voor een kok. Je verbruikt veel energie, en hoe fijn is het dat je goed gevulde, gezonde maaltijden voorgeschoteld krijgt na zoveel hiken? Als je alles op eigen houtje doet, moet je er ook voor zorgen dat je ergens je maaltijden kunt bereiden. 

Onze slaapplek

# Wat is het beste hike seizoen voor de Simien Mountains?

Van oktober tot ongeveer maart is het droge seizoen, wat niet betekent dat het niet regent. Wij waren in november in het Simien gebergte en hebben één dag extreem noodweer gehad, lees: hagelbuien en stortregen, voor 2 uur lang. Maar in principe heb je de grootste kans op goed weer tijdens deze maanden. Van maart tot en met september geldt het regenseizoen en heb je een grotere kans dat bepaalde wegen niet begaanbaar zijn. Laat dan nu ook net gebeurd zijn tijdens onze trip, waardoor wij ons kamp niet meer konden bereiken. Maar dat is een ander verhaal 😉 Ga vooral niet van onze uitzonderingen uit! 

# Moet ik vooraf boeken?

Als jij alles van tevoren goed geregeld wilt hebben, kan ik het aanraden om vanuit Nederland te boeken. Je betaalt dan wel wat meer, maar je weet van tevoren waar je aan toe bent. 

Als je pas in Ethiopië zelf pas wil boeken, kun je dat in bijna iedere stad in het noorden doen. Wij hebben bijvoorbeeld geboekt bij een tour operator in Addis Abeba. 

Chillende Gelada bavianen

# Wat is de prijs voor hiken in het Simien gebergte?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van wat voor trip je boekt, hoe lang je weg wil en of je het in Nederland of Ethiopië boekt. 

Wij hadden 4 dagen geboekt, in Addis Abeba, en hadden een deal gesloten dat daar heen- en terugreis bij zat, inclusief een bezoek aan Aksum. Wij hebben in totaal per persoon €300 betaald. Bij deze prijs zit alles inbegrepen, zoals het entreegeld voor het park, ontbijt, lunch, avondeten, water, gids, kok, scout, overnachting inclusief ‘matras’ en slaapzak en vervoer. Neem nog wel wat extra’s mee voor fooi. 

# Last but not least: moet ik tippen?

JA! Nouja, niets moet natuurlijk, maar alles wordt voor je geregeld: de route, er zijn scouts, er wordt voor je gekookt, je tenten worden opgezet dus het enige wat je hoeft te doen, is hiken. Ethiopië is een ontzettend arm land, en van de prijs die je betaald hebt aan de tour operator, zien de gidsen/koks/scouts amper wat terug. Wat hen wél helpt, is als jij een goede fooi geeft. Als jij een fijne hike trip hebt gehad, vind ik dat je dat mag laten zien. 

Is alle twijfel weg om te hiken in het Simien gebergte?

Als je aan het twijfelen was om te gaan in hiken in het Simien gebergte, dan is die twijfel nu hopelijk weg. Go go go! 

Wil jij jouw reis vanuit hier vast alvast vastleggen? Bij Book a trekking kun jij volledige pakketten boeken, waarbij álles voor je wordt geregeld. Ideaal toch?!

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *