Wat is de situatie in Ethiopië?

Situatie Ethiopië 

Tja, wat is de situatie in Ethiopië.. Ik ben geen specialist van het land, en weet al helemaal niet genoeg van etnische conflicten, maar wat ik wel weet, is dat het noorden van Ethiopië op dit moment (bijna) in een burgeroorlog verkeert en dat het in een razendsnel tempo escaleert. Ik leg hieronder uit hoe de situatie in Ethiopië op dit moment is, met behulp van allerlei nieuwswebsites die ik hiervoor heb geraadpleegd.

Wat is de situatie in Ethiopie

TPLF & Abiy Ahmed

In de noordelijke regio van Ethiopië in de provincie Tigray, heb je het lokale bestuur: TPLF, wat staat voor Tigray People Liberation Front. Dit bestuur botst (understatement) met het huidige landelijke bestuur, de regering, onder leiding van premier Abiy Ahmed.

TPLF heeft sinds de eerdere burgeroorlog die tot 1991 woedde, de macht gehad over het land, als etnische minderheid. Ze regeerden niet zonder slag of stoot, en met de ‘ijzeren hand’. Dit ging zo door tot aan 2018, omdat er toen een einde kwam aan de burgeroorlog door de huidige premier Abiy Ahmed. Tijdens de heersende periode van de TPLF zijn er tienduizenden doden gevallen, voornamelijk door de oorlog met buurland Eritrea. Toen Abiy Ahmed aan de macht kwam, heeft hij direct alle ambtenaren van de TPLF vervangen en benoemde hij de heersende van TPLF als zeer duister. 

Eenheid in Ethiopië 

Het doel van Abiy Ahmed was juist om eenheid te creëren in Ethiopië en om een einde te maken aan de massaprotesten die steeds plaatsvonden onder de Oromo en Amhara bevolking. Deze protesten gingen meestal over gebrek aan werk en de onteigening van het land volgens hen. Toen Abiy Ahmed premier werd, wilde hij juist een democratie en meer economische veranderingen doorvoeren. Ook wilde meer meer eenheid creëren in het land, op politiek gebied. Dit zou dus ten gunste van alle inwoners zijn.

Nobelprijs

Na deze burgeroorlog heeft Abiy Ahmed de banden met buurland Eritrea weten te versterken. Hiervoor heeft hij zelfs de Nobelprijs van de Vrede gekregen in 2019. Ethiopië werd weer als een veilig land gezien. 

Verkiezingen

De TPLF was het daar niet mee eens. Toch ging dit lange tijd goed. Tot het moment dat Abiy Ahmed besloot om de verkiezingen van het land uit te stellen vanwege corona. Als reactie hierop organiseerde de TPLF zelf een verkiezing in de eigen provincie. De uitslag was dat 98% voor TPLF stemde. Je snapt zelf ook wel dat hier de terechte vraag gesteld wordt of deze telling helemaal volgens de regels verlopen is. 

Geen erkenning

En hier begon de ellende. Uiteraard was Abiy Ahmed het niet met de uitslag eens, maar voor de TPLF maakte dat al niet meer uit. Zij zien de nationale regering niet meer als machthebber en erkennen de landelijke regering niet meer. Als reactie hierop, zijn er troepen gestuurd door Abiy Ahmed, vanwege allerlei ongeregeldheden die plaatsvonden. Sindsdien komen er steeds meer geluiden van honderden burgerdoden, raketaanvallen, bombardementen en legeroffensieven. 

En nu? 

Tienduizenden Ethiopiërs vluchten naar buurland Sudan of richting andere delen in Ethiopië. Overigens zijn deze getallen maar schattingen, omdat veel internet- en telefoonverkeer plat gelegd is. Zo hebben wij onze gids van ons avontuur in het Simien Gebergte een berichtje gestuurd (we hebben namelijk nog regelmatig contact), maar krijgen niets te horen.. Ook is de gehele regio van Tigray afgesloten en er kan (nog) geen hulp aangeboden worden. 

Tot wanneer gaat dit duren?

Volgens Abiy Ahmed wordt de situatie ‘binnen enkele dagen’ weer normaal en zal hij er alles aan doen om de bloederige strijd zo snel mogelijk te stoppen. Toch is dat nog maar de vraag, gezien de standvastigheid van TPLF in eerdere conflicten. Ze zullen niet zomaar opgeven. Verschillende organisaties maken zich juist hierom verschrikkelijk veel zorgen. Sommigen van hen zijn zelfs bang voor een acute humanitaire ramp. 

Wat betekent dit voor alle reizen?

Vooralsnog worden er geen vluchten geannuleerd. Reisorganisaties wijken voor bepaalde delen nu natuurlijk uit met het programma. Hoe het er komende tijd uit gaat zien, is nog onduidelijk. 

Mijn voornemen is in ieder geval om te blijven schrijven en inspireren. Ik hoop dat de situatie in Ethiopië weer snel zal herstellen natuurlijk. Het is vooral ook heel gek om te zien wat er allemaal gaande is, terwijl we een jaar geleden – precies rond deze tijd – nog rond reisden in een vredig en veilig land. 3 weken geleden was er nog niets aan de hand, en ineens is de hele situatie in Ethiopië ontzettend snel geëscaleerd. 

Wil jij je vast gaan oriënteren op alle rondreizen, zodra het wel weer kan? Kijk dan hier voor een overzicht van reisorganisaties voor Ethiopië en raak alvast geïnspireerd. 

Ik steek een kaarsje aan voor de inwoners van Ethiopië, doe je mee?

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *