Tips voor Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië

De hoofdstad van Ethiopië

Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, is een stad met maar liefst 3.5 miljoen inwoners. Het is een stad met rijke cultuur, goede koffie die je op iedere hoek van de straat kunt vinden, en het bevindt zich op hoogte van 2200 tot bijna 3000 meter. Voor velen is Addis een stad waar vele rondreizen in Ethiopie beginnen. Vandaar wat tips voor Addis Abeba.

Een makkelijke stad om te reizen lijkt het in eerste instantie niet, omdat er bijna geen straatnamen zijn en omdat Amhaars de eerste taal is die men hier spreekt. Gelukkig kom je er vaak met Engels ook wel en kun je met de app zoals maps.me of een plattegrond van Lonely Planet ook wel je route vinden. Daarnaast straalt de stad chaos uit, maar ach, welke Afrikaanse stad heeft dat nu niet? En is dat nu ook juist niet de charme?

Veilige wijken in Addis Abeba

‘Is Addis Abeba een veilige stad?’ Dit is een vraag die velen je misschien zullen stellen. Addis is een hele grote stad, met veel wijken en veel verschillen. Gelukkig staat Addis bekend om zijn veiligheid, al kan het ‘s nachts wel wat grillig aanvoelen. Tips voor fijne wijken of nuttige pleinen in Addis Abeba zijn:

  • Bole. Dit is een hippe wijk in de hoofdstad – voor Afrikaanse begrippen. De wijk ligt dichtbij het vliegveld, dus dat is ideaal. 

  • Piazza. Dit is een oude wijk binnen de hoofdstad. In deze wijk bevindt zich het oudste en eerste hotel van Addis, gebouwd in 1898. Daarnaast zijn er veel cafeetjes te vinden om een koffietje te doen bijvoorbeeld. Vlakbij Piazza ligt ook de grootste markt van Ethiopië – sommigen zeggen zelfs van heel Afrika. Hier wordt wel gewaarschuwd voor zakkenrollers, dus let hier wel goed op. 

  • Meskel square is goed om excursies of bustickets te boeken om door te reizen naar een volgende stad. Let er wel op dat je dit een dag van tevoren doet, omdat de kans bestaat dat de bus vol is. Op zich is dat geen probleem natuurlijk, maar als je een strakke planning hebt, is het niet handig. Ook vertrekken de meeste bussen tussen 04:00 en 06:00 uur ‘s ochtends. En het is niet ideaal om er rond die tijd achter te komen dat je toch de volgende dag (of nog later) pas kunt vertrekken. 

De highlights en bezienswaardigheden van Addis Abeba

Addis Abeba is geen stad met ‘higlight after highlight’, maar toch zijn er genoeg tips om je goed te vermaken. Lees ze hieronder:

  • Koffie in Ethiopië. Heel Ethiopië staat natuurlijk bekend om de koffie, dus ook voor Addis Abeba is dit één van de hoogtepunten. Je zult geen markt of straat tegen komen, waar geen verse koffie te vinden is. De geur van net-gebrande koffie, stroomt je overal tegemoet.

  • Het nationale museum van Ethiopië. Dit museum staat bekend om Lucy, een volwassen vrouw die ongeveer 3.2 miljoen jaar geleden leefde. Je kunt dus wel raden dat er veel geschiedenis te leren valt in dit museum.

  • Als je van kerken houdt, mag je de St. George kathedraal niet missen. Naast deze kathedraal, bevindt zich ook een museum. 

  • Red Terror Museum. Dit museum laat de gruwelijke strijd zien die plaatsvond tussen de jaren 1974 en 1987. Het is een klein museum, maar het laat een behoorlijke indruk achter door de foto’s en tastbare voorwerpen (inclusief schedels..). Dit is museum is een must visit als je wat te weten wil komen over de geschiedenis van Ethiopië

Het Red Terror Museum in Addis Abeba

Vervoer in Addis Abeba

Er zijn verschillende manieren om Addis Abeba te ontdekken. Ten eerste heb je de typische mini bussen, welke een goed vervoersmiddel zijn als je avontuurlijk bent aangelegd en weet waar je moet zijn. Er zijn namelijk geen vaste opstapplaatsen. Vaak zijn de minibussen ook alleen voor wat kortere afstanden.

De grote city bussen zijn vaak te vinden op de pleinen. In Addis is dat Meskel square. Deze bussen zijn, meestal, voorzien van airco en verstelbare rugleuningen. 

Ook een auto huren is een goede mogelijkheid. Het kan wat hectisch zijn binnen bepaalde wijken, maar om verdere afstanden af te leggen, geeft het veel vrijheid.

De beste mogelijkheid binnen de stad zelf, om ook op plaatsen te komen waar de minibussen niet rijden, is CHAP CHAP. Dit is een onderdeel van Uber en het werkt super goed en het is hartstikke veilig. Je kunt namelijk op basis van recensies en je boekt voor de prijs die je via de app vooraf gebruikt. 

Uit bovenstaande tips kun je natuurlijk zelf het soort vervoer kiezen dat het beste bij je past.

Hotels in Addis Abeba

In Addis heb je genoeg keuze om te overnachten, van low budget tot high class hotels. De verschillen zijn reuze en het is natuurlijk maar net waar je naar op zoek bent. 

Een aantal tips om op te letten bij het boeken van het hotel zijn goed om in overweging te nemen. Als je arriveert op het vliegveld van Addis rond of na schemering, is het handig om een hotel te boeken met pick up service. Zo weet je dat er iemand op je staat te wachten op het vliegveld. Een voorbeeld van zo’n hotel is Marcen Addis hotel.

Een ander hotel wat heel popular is, is het Hyatt Regency Addis Ababa.

Wil je meer te weten komen over de goede hotels die Ethiopië, dan voornamelijk Addis Abeba te bieden heeft? Check dan hier de opties!

Populariteit van rondreizen in Ethiopië

Reizen naar en in Ethiopië wordt steeds populairder, en ook steeds makkelijker. De Chinezen zijn volop wegen aan het bouwen en de inwoners zijn zich er bewust van dat toerisme wat positiefs kan brengen aan het mooie, veelzijdige land. Steeds meer mensen zien de schoonheid van dit land in en dat is niet voor niets! Ethiopië is namelijk ontzettend bijzonder

Dus twijfel je nog om naar Ethiopië te gaan? Aarzel dan niet, blijf dit blog lezen en boek die reis zo snel mogelijk. Ethiopië heeft heel wat in petto!

Addis Abeba 

Meer tips lezen? Dit vind je misschien ook interessan:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *