Op vakantie naar Ethiopië: say what?!

Toen we besloten hadden om op ‘vakantie’ te gaan naar Ethiopië, kregen we vaak dezelfde reactie: ‘naar Ethiopië? Wat hebben jullie daar nu te zoeken?’ 

Gelukkig zijn er genoeg redenen te bedenken om Ethiopië op ieders bucketlist te zetten. Dat is trouwens gelogen, want Ethiopië is lang niet voor iedereen bestemd. En gelukkig maar, want ik moet niet denken aan een strandvakantie in Spanje, of een all-in chill vakantie in een resort. Zo houden we toch nog een beetje de balans in wat iedereen wil. 

Vakantie in Ethiopie

Bucketlist

Maar hoe en waarom is Ethiopië op mijn bucketlist beland? In 2013 ben ik in mijn eentje op reis gegaan in Zuid Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Met een grote backpack op mijn rug, voor 3 maanden op zoek naar avontuur. Omdat dit mijn eerste reis was, wist ik nog helemaal niet wat ik kon verwachten. Zoals iedere backpacker wel zal herkennen, ben ik mezelf flink tegen gekomen in die maanden. Maar laten we er ook een cliché in gooien: ‘wat krijg je er veel voor terug’. Even zonder gekheid, in die maanden ben ik geïnfecteerd door de travelbug. Sinds die reis wil ik niets anders meer dan reizen en leef ik van reis naar reis, van vakantie naar vakantie, en van weekend naar weekend. 

Na deze reis heb ik nog veel andere continenten bezocht, maar het continent Afrika heeft voor mij altijd wat speciaals gehad. Daarom reisde ik toch weer af naar Afrika: Tanzania, Kenia, Malawi en Zambia waren hierna aan de beurt. Hier ontmoette ik enkele reizigers die zulke gave verhalen over het Simien Mountains National Park vertelden, dat ik voor het eerst getriggerd werd om Ethiopië ook op mijn bucketlist te zetten. 

Uiteindelijk ging ik blogs zoeken, foto’s bekijken en rondneuzen bij reisorganisaties. Ik zag de Omo vallei voorbij komen, de beroemde gelada baboons en las over de verschillende stammen. Dus na een tijdje wist ik het zeker: het wordt een vakantie naar Ethiopië. 

Ethiopië? Een vakantieland?

Nu klinkt ‘op vakantie naar Ethiopië’  vrij relaxt, en ik kan je zeggen: een relaxte vakantie is het niet als je alles zelf regelt. Een extreem bijzondere reis, dát is het wel. 

Ethiopië is in ieder opzicht bijzonder te noemen: de natuur, de mensen, het eten, en de armoede. De natuur laat namelijk een onuitwisbare indruk achter. Het land is bijzonder arm, en ik heb daar persoonlijk altijd veel moeite mee als toerist. Tuurlijk, je kunt denken: ‘dan had je maar niet moeten gaan’, maar toerisme is juist ook goed voor een land en uiteraard gedraag ik me niet als een aso toerist of iets dergelijks. Verder zijn de mensen ook zeker bijzonder (niet altijd in positieve zin). En dan hebben we nog de injera: de zure pannenkoek. En let’s be fair: die komt na een aantal dagen wel je neus uit. 

vakantie Ethiopie

Om terug te komen op de Ethiopiërs zelf. Buiten kijf staat dat het land ontzettend arm is, ondanks de exponentiële financiële groei die Addis Abeba door maakt. In het binnenland is daar niet veel van te merken. Zoals in veel andere Afrikaanse landen, worden toeristen als rijk bestempeld. Dit heeft als gevolg dat er in Ethiopië bijna overal gebedeld wordt door kinderen (en soms ook door volwassenen), dat er op straat vaak woorden zoals ‘MONEY MONEY MONEY’ naar je hoofd geslingerd worden, en dat je echt wordt afgezet waar je bij staat. Ik weet niet of je het ze kwalijk kunt nemen, maar ik moet wel toegeven dat het na een tijdje wel vervelend begint te worden. Een ander voorbeeld is dat we een busticket voor een rit van 6 uur betaalden toen we instapten, en dat we halverwege nog een keer moesten betalen. Ineens sprak bijna niemand meer Engels, en was de hele bus het ermee eens dat we nog niet betaald hadden (inclusief de mensen die na ons waren ingestapt). Tja, die dingen gebeuren!

Gelukkig vergeet je dat meteen weer zodra je wordt getrakteerd op de meest fantastische uitzichten! 

Wil jij ook graag op vakantie naar Ethiopië, maar ben je er nog niet uit met welke organisatie je op reis wil gaan? Check dan hier een overzicht met een aantal reisorganisaties die reizen aanbieden door heel Ethiopië, of door enkel het noorden of het zuiden. 

En ben jij met alleen een vakantie naar Ethiopië nog niet voldoende tevreden? Kijk dan of jij een mooie reis in combinatie met Kenia kunt boeken. 

Op zoek naar avontuur?

Dus ben jij op zoek naar avontuur, houd je van het Afrikaanse continent, hoef je geen doorsnee vakantie en houd je wel van wat (lees: veel) uitdaging? Dan kan ik je alleen maar aanraden om af te reizen naar dit bijzondere land! En wil je helemaal voorbereid op reis? Lees dan hier alle tips voordat je op vakantie gaat naar Ethiopië.

Meer tips lezen? Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie op “Op vakantie naar Ethiopië: say what?!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *